Bedankavond projectgroep DoeMyanmar Bedankavond projectgroep DoeMyanmar

De deelnemers van het project DoeMyanmar zijn terug van drie bijzondere werkweken in Myanmar. Even het geheugen opfrissen: die deelnemers zijn 29 (voornamelijk) jonge mensen uit Doetinchem en omgeving, 11 mannen/jongens, 18 meisjes/vrouwen. Het afgelopen jaar heeft de groep allerlei (verkoop)acties gevoerd om het benodigde geld bijeen te krijgen. De eigen bijdragen en de acties (en het 40-dagen project van de PGD) hebben uiteindelijk zo'n €80.000 opgebracht.
Tijdens de werkvakantie hebben we een project van World Servants uitgevoerd. Dit project was tot stand gekomen in samenwerking met The Lepra Mission (TLM) in Myanmar.
Tijdens onze reis verbleven we 2,5 week in Pakokku, een stad met ruim 100.000 inwoners. In een kleine, arme wijk, Seven Houses, waar mensen met lepra wonen, hebben we gebouwd en later ook geverfd aan een gemeenschapshuis. We zouden er ook gaan helpen bij de bouw van een brug, maar daar hebben we vanaf gezien, omdat die brug in/bij een vuilnisbelt werd gebouwd en we niet het risico wilden lopen daar iets op te lopen. In plaats daarvan hebben we drie houten huisjes helpen opknappen;
twee hebben we er nieuw gebouwd, de derde gerenoveerd. Heel mooi om dit te mogen doen, zo dankbaar ook. Stel je voor, een weduwvrouw en twee gezinnen kregen zo maar even een nieuw huis.
Een aantal inwoners van Seven Houses verzorgden elke dag drie maaltijden (met rijst) voor ons. Leerlingen van een taalschool waren dagelijks aanwezig om te tolken, zodat we enigszins konden communiceren met de lokale bevolking.
Tijdens ons verblijf hebben we ook elke werkdag een kinderprogramma georganiseerd en we hebben allerlei (toeristische) uitstapjes gemaakt, waardoor we kennis hebben gemaakt met de (boeddhistische) cultuur.
Terugkijkend waren het drie geweldige weken, waarin we veel hebben gezien en gedaan, en een verandering teweeg hebben gebracht voor de gemeenschap van Seven Houses. Respect, aandacht, liefde, waardering voor elkaar.... de emoties tijdens ons vertrek, aan beide kanten, illustreert dat er in korte tijd een band was opgebouwd met de inwoners, de tolken en de medewerkers van TLM. Een prachtige ervaring, een herinnering voor het leven.
O ja, de bouw van de brug ging wel door, ook na ons vertrek. Momenteel, richting eind augustus, is de brug zo goed als klaar. In het regenseizoen scheelt dat de inwoners van Seven Houses flink veel reistijd als ze naar de stad willen.
Klik hier voor meer foto's. Wil je nog meer foto's zien klik dan hier voor een naar een uitgebreid fotoverslag in op de World Servants-website.
Vriendelijke DoeMyanmar groet,
Hans Bijleveld