Samenwerking Doetinchem en Dresden Samenwerking Doetinchem en Dresden

Sinds 1986 heeft de Protestantse Gemeente Doetinchem een partnerschapsband met de Evangelisch-Lutherse Lukasgemeinde in Dresden. Tijdens de bezoeken over en weer hebben gemeenteleden een veelheid aan thema’s met elkaar besproken. In mei 2016 is het 30-jarig jubileum van het partnerschap groots gevierd. Beide gemeentes hebben uitgesproken .............

lees meer »
 
2,3,4 februari: Dresdense werkgroep en vertegenwoordigers van de PGD 2,3,4 februari: Dresdense werkgroep en vertegenwoordigers van de PGD

In het weekend van 2,3,4 februari 2018 hebben wij de HollandArbeitskreis van de Lukasgemeinde uit Dresden op bezoek gehad. Doel was om intensief met elkaar over het partnerschap te spreken: wat hebben we gemeenschappelijk, waarin verschillen we, hoe willen we kerk zijn, hoe kunnen we elkaar ondersteunen. 

lees meer »
 
Kerstgroeten 2017 van en naar Dresden Kerstgroeten 2017 van en naar Dresden

Deze kerstgroet werd vanuit de PGD naar Dresden gestuurd. Klik hier om de kerstgroet te bekijken die de PGD vanuit Dresden ontving . 

 
500 jaar reformatie in Dresden 500 jaar reformatie in Dresden

 Ein feste Burg ist unser Gott
Van 28 oktober tot 1 november 2017  zijn 26 mensen vanuit onze gemeente in Dresden te gast geweest, om daar samen met de mensen van de Lukasgemeinde het jubileum van 500 jaar reformatie te vieren. Het waren fantastische dagen! We hebben veel  gesproken over Luther en zijn ideeën: het geloof alleen, enkel de schrift, alleen genade: wat betekenen deze opvattingen voor ons, vandaag de dag? Wat zouden wij kunnen hervormen in onze kerk, in ons partnerschap? We leerden over het leven van Luther en over zijn plaats te midden van andere hervormers. We hebben prachtige vieringen bijgewoond. In de start- en de slotviering maakten we kennis met de persoonlijke zegen, hetgeen ons allen zeer raakte. We waren getroffen door de directe manier, waarop de mensen in Dresden over hun geloof spraken. Daar kunnen wij wat van leren! Natuurlijk hebben we ook veel gezongen en gelachen. We kijken terug op een vreugdevol samenzijn en verheugen ons op het eerstvolgende bezoek van de gemeenteleden uit Dresden. Klik hier voor alle foto's.
 
 

 
Een ontmoeting om nooit meer te vergeten. Een ontmoeting om nooit meer te vergeten.

Dat was de hernieuwde kennismaking met onze vrienden uit Dresden tijdens het afgelopen Hemelvaartsweekend.Na een 550 km lange mannenpraat, kwamen we met zijn drieën (Yoram, Simon en Jeroen) aan in Leipzig. Daar begon onze eerste meerdaagse kerkendag op het station bij Starbucks. Na wat heen en weer ge-app, voegden de jongeren van de theatergroep uit Dresden (met daarin een paar oude bekenden) zich bij ons.
 
 

lees meer »
 
Van Luther geleerd Van Luther geleerd

In hoeverre is de boodschap van Luther actueel?
Geen twijfel aan! Hiervan getuigt het boek “Van Luther geleerd”, dat wordt gepresenteerd op  zaterdag 7 oktober 2017, in de Lutherse Kerk in Utrecht. Tijdens een muzikaal – literaire voorstelling  plaatst prof. Dr. Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis, het boek in zijn context: Christian Führer en de vreedzame revolutie van 1989. Hoe de liederen en teksten van een gewone Lutherse dominee een politiek systeem ondermijnden.
 
Klik hier voor de informatie over de lezing "Van Luther geleerd"

 
Paasgroet 2017 van de PGD naar Dresden Paasgroet 2017 van de PGD naar Dresden

Liebe Freunde aus der  Lukasgemeinde,
 
In dieser Periode der Fastenzeit machen wir uns auf dem Weg zu Ostern, zur Feier des rückkehrendes Lichtes, der Besiegung des Lebens.
In Doetinchem singen wir in der stillen Woche und am Ostermorgen Texte aus dem Oratorium “Wenn das Getreidekorn stirbt….”
Wenn das Getreidekorn nicht auf Erden fällt und stirbt, bleibt es auf sich selbst, aber wenn es stirbt, bringt es viele Früchte fort.
 
Licht das zurückkehrt,
Hoffnung die nicht sterben will,
Frieden der bei uns bleibt.
Licht, Licht, alles werde Licht!
Nichts als Licht!
Überall Licht!
Alles ist Licht geworden!

 
Im Namen der Protestantischen Gemeinde Doetinchem wünschen wir Ihnen eine sinnvolle Fastenzeit und ein freudvolles Osterfest.
Wim Huisman en Hildo Hilbrands
Steuerungsgruppe Doetinchem - Dresden

 
Mei 2016: 30-jarig jubileum Mei 2016: 30-jarig jubileum

Wat waren het fantastische dagen, de viering van 30 jaar partnerschap tussen de Evangelisch-Lutherse Lukasgemeinde te Dresden en de Protestantse Gemeente Doetinchem.
Rond het thema “Muziek als bevrijding” hebben 70 gasten uit Dresden en evenzoveel betrokkenen uit Doetinchem  samen gevierd, gepraat, gezongen,  gelachen, gegeten, gewandeld, zich verwonderd, spannende spellen gedaan. Kortom, op allerlei manieren samen hun geloof beleefd.

lees meer »
 
Doetinchem – Dresden 2015

Doetinchem – Dresden 2015

"Marmor, Stein und Eisen bricht, aber Gottes Liebe nicht
alles, alles geht vorbei, doch Gott bleibt uns treu".

Dit themalied zongen we dagelijks, tijdens de uitwisseling van de Protestantse Gemeente Doetinchem met de Evangelisch Lutherse Lukaskirche in Dresden, van 13 – 17 mei 2015.  Met twintig Nederlanders en minstens het dubbele aantal Duitsers hebben we vier onvergetelijke dagen beleefd.

lees meer »